Sigurd Julius

Møbelsnekkeren

Han gjør ikke mye ut av seg, men i kraft av seg selv og sitt rolige vesen tar han sakte men sikkert rommene han entrer, helt naturlig. Han er en skaper, en kunstner som finner sine egne måter å gjøre ting på.

Litt tilfeldig ble vi kjent med møbelsnekkeren nå i våres, midt i planlegging av nye Korn. Idèer ble kastet opp, Sigurd Julius tok de ned og sa «dette kjennes bra ut, dette vil jeg være med på». Det stemte helt for oss –  dette er et kollektiv!

Driftigheten råder, og i løpet av sommeren og høsten har han i sitt verksted i Buvika laget benker, bord og disk til Korn Kollektivets nye lokaler – helt i Sigurd Julius sin ånd. 

 

Oppdragene er mange, og kundene får det tilpasset etter egne ønsker og kreative innspill fra fagmannen. 

Langbord på 4 meter i eik i produksjon, til restaurant To Rom og Kjøkken, Trondheim.

Fokuset er på detaljene, alltid. Han jobber gjerne ut i fra gamle tradisjoner, men liker samtidig å flette inn egne løsninger og sammensetninger i det han lager. Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene, det er gjennomtenkt hele veien, hver flis og skjøt. Og her er det sjelden problemer, kun løsninger. 

Sigurd Julius Konstad Haanæs er fra Melhus, han er utdannet møbelsnekker. Med samboer Oda har de totalrenovert et gammelt småbruk i Buvika, hvor familien på fire nå har funnet seg godt til rette. Her er det boltreplass for store og små.

Ikke langt i fra småbruket ligger verkstedet Sigurd Julius akkurat har overtatt fra Onsøien Snekkeri. Her har han jobbet i noen år allerede med senior Reidar Onsøien som mentor og venn, et godt samspill hvor de har lært mye av hverandre.

Sigurd Julius har hatt interessen for tre og trearbeid siden han var ung. Han gikk ofte i skogen for å se etter treemner. Og i dag bruker han veldig gjerne trevirke fra lokalmiljøet, og jakter kontinuerlig etter de fineste materialene – i hans øyne. Det andre kasserer for kvist og det som er sært, legger han sin elsk på, og ser uante muligheter i det unike. Kreativiteten bobler konstant.

Sigurd Julius jobber ut i fra kjærligheten til faget, og ærbødigheten til naturmaterialet.

«Det skal være like fint ovenfra og ned, som motsatt. Noen kan jo havne i en situasjon under bordet. Da skal det være like vakkert der og.»

 

Flasketuten pekte på Korn denne våren, det er vi sikre på. Vi blir smykket med kafèbord i gran. Hvor fingertuppene kan kjenne treets ringer med år, samtidig som du varmer deg på en kaffetår. Poetiske blir vi i kunstnerens verksted.

For en ordsmed er han også. Det ramler ut sitater og ord som rimer på en Sigurdsk-måte. Noe han også har satt melodier til. Med hell. Høsten 2013 ga han ut albumet «Sigurd Julius». Januar 2014 gikk han like godt til topps i P3s Urørtfinale med låta «Østavind» fra debutalbumet.

Interiørdesigner Hege Åbelvold i planleggingsfasen med nye Korn. Sammen med Sigurd Julius jobber de fram hvilke nyanser treet skal få etter overflatebehandling. Hvilke overganger ønskes, hva skal fremheves, hvordan yter de rettferdighet for tresorten, for materialene.

Fjøler til Korn i en stabel. Bordplater til Korn i en stabel. Bordplatene er i tre lag med gran. Gran har vi rundt oss og den er vakker. Sigurd Julius er ikke i tvil om at det er et godt valg. Hvor kortreist kan det bli?

Søk opp albumet til Sigurd Julius, putt i øreplugger, skru opp litt lyd og bli dratt med inn i hans musikalske og poetiske verden. Og når du kommer på nye Korn, så sett deg ned ved hans bord, dra fingrene over årringene mens du tenker at ja, østavind og store ord – det er godt i Trøndelag, «hit kan æ kom».

Nå har vi nedtelling til vi flytter inn i nye lokaler, og vi gleder oss enormt til å ønske velkommen inn, sett deg ned og nyt duften av gran og synet av vakre kortreiste møbler.

Takk for det du skaper Sigurd Julius, og takk for det du kommer til å skape.
Takk for dine fotavtrykk på Korn.
De vil for alltid være der. Vi er klar for en ny dag, for nye åndedrag.

Fotograf: Ann Siri Stokkli
Tekst: Tove Hepsø