Gullsmed Magnhild Rølvåg

Mer kortreist blir det ikke – i vårt eget nabolag

Litt bortgjømt er vakre Hammerdalen. Innover en sidevei og over en bekk, der ligger verkstedet til gullsmed Magnhild Rølvåg. Der har hun sin arbeidsplass. Der lager hun sine smykker og der har hun de utstilt, og der selger hun de. Hit kommer de kjørende, nye og gamle kunder fra hele distriktet.

innenfor dørene får vi følelsen av å være på et helt annet sted enn i lille Buvika..

Og innenfor dørene får vi følelsen av å være på et helt annet sted enn i lille Buvika. Vibrasjoner av noe større ligger i dette lokalet. Og noe stort, sett fra et kunstnerisk perspektiv har dette huset vært i mange år. Her drev svigerforeldrene i sin tid galleri i mange år. Galleri Arktica. Her bodde de, og her hadde de utstillinger av kunstnere fra inn- og utland i over 30 år. Mannen til Magnhild er også kunstner, Knut Eerik Wessel Halvorsen. Han har sitt eget atelier i etasjen over. Hans far Knut Wessel Halvorsen var også billedkunstner i tillegg til å være gallerist, og det samme hans far igjen Boye Halvorsen. Vibrasjoner av noe stort ligger i lufta, både av nåtid og av fortid.

Magnhild har jobbet som gullsmed i over 30 år, med eget gullsmedverksted i 10 år. Hun har blitt tatt opp som medlem i Norske Kunsthåndverkere, hvor hun også ble tatt ut til Årsutstillingen i 2018 med to massive armbånd av sine ovaler.
Ovalene er gullsmed Magnhilds signatur. Sirklene valses til ovaler og slåes opp i konkave og konvekse former. De settes sammen til enkle smykker, eller til store verk i sammensatte mønstre. Og det myldrer av ideer og nye prosjekter med ovalene hele året i verkstedet.

Magnhild deltar på utvalgte messer og utstillinger igjennom hele året. En av de faste hun deltar på hvert år, er i Oslo i august, Kunsthåndverksmarkedet i Kirkeristen bak Oslo Domkirke.

Dette er håndverk og det er ingen snarveier. Det valses, og valses igjen, pusses, måles, pusses og slipes, stemples og slipes igjen, og vi er bare på begynnelsen.

Ovalene er Magnhilds signatur. Fra små enkle øredobber, til enkle smykker til større heng på ører, hals og rundt håndledd.

I bakgrunnen skimtes små verker i grafikk av mannen Knut Eerik som også er til salgs. I tillegg til egen produksjon av smykker så gjør hun alt av gullsmedoppgaver. Hun renser smykker, reparerer, lager om og trykket er stort før 17. mai hvert år med rens og vask av bunadssølv.

Ovalene er også hentet fram i form av stein hentet i fjæra i Buvika, og satt sammen til ringer og armbånd.

Om du er i området, eller skal forbi, så anbefaler vi varmt å ta en tur til Magnhilds verksted i Hammerdalen. Her er det påfyll til sansene med kunst og fine smykker. Fra små enkle øredobber, enkle smykker til større heng på ører, hals og rundt håndledd. På Gullsmed Magnhild sine Facebook sider legger hun ut åpningstider fortløpende. I Trondheim er et utvalg av hennes smykker å finne på den fine interiørbutikken Alvar og Maija.Gullsmed Magnhild Rølvåg – Hammerdalen – Buvika (25 km sør vest for Trondheim)

Foto/fotograf: Ann Siri Stokkli
Tekst: Tove Hepsø